Απολαύστε Υπεύθυνα

Τι σημαίνει Απολαμβάνω Υπεύθυνα;
Η Υπεύθυνη Κατανάλωση αλκοόλ αφορά κάθε ενήλικα και σημαίνει τρία πράγματα:
1.Δεν ξεπερνάμε τις 4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και τις 14 μονάδες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό μεταφράζεται σε 1-2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και σε 2-3 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
2.Δεν ξεπερνάμε τα ατομικά μας όρια. Ως υπεύθυνοι ενήλικες, το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε, εκτός από τις οδηγίες, είναι τα δικά μας όρια, καθώς τα επίπεδα αντοχής κάθε ανθρώπου στο αλκοόλ διαφέρουν, όπως διαφέρουν και οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό.
3.Εκτός από τον εαυτό μας, ελέγχουμε και το πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τους γύρω μας. Πίνω στα πλαίσια της διασκέδασης και του μέτρου σημαίνει ότι δεν απειλείται ούτε η δική μου ασφάλεια, αλλά ούτε και των άλλων (πχ. όταν οδηγώ, όταν κάνω κάποια δύσκολη εργασία που ενέχει κινδύνους ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή την ώρα που είναι υπό την επίβλεψή μου κάποιος ανήλικος).

Πώς θα απολαύσετε υπεύθυνα το ποτό σας
1.Ελέγχοντας την ποσότητα που καταναλώνετε και εναλλάσσοντας, ταυτόχρονα, το ποτό με νερό ή χυμούς. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε ειδικά σε περιπτώσεις που διασκεδάζετε κάνοντας κάποια δραστηριότητα (πχ.χορό), η κατανάλωση νερού θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τις προηγούμενες ποσότητες αλκοόλ.
2.Τρώγοντας πριν πιείτε. Ένα γεύμα θα βοηθήσει το στομάχι σας να προετοιμαστεί για το ποτό, και θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.
3.Οργανώνοντας κατάλληλα την έξοδό σας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε από πριν βγείτε πώς θα επιστρέψετε στο σπίτι σας, αν θα είστε ο οδηγός της βραδιάς ή αν θα χρειαστείτε χρήματα για ταξί. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να γυρίσετε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενημερωθείτε από πριν για την ώρα που φεύγει το τελευταίο μετρό ή λεωφορείο που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλκοόλ και Οδήγηση
Το αλκοόλ επιβραδύνει τα αντανακλαστικά μας, περιορίζει την όρασή μας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις μας, γιατί διαλύεται στο αίμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στον εγκέφαλο πολύ γρήγορα.

Τα όρια του αλκοόλ στο αίμα για τη χώρα μας είναι στο 0,5 gr/lit με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ενώ στο αλκοτέστ το παραπάνω όριο μειώνεται στο μισό.

Παρόλο που το φαγητό καθυστερεί τη διαδικασία της διάλυσης του αλκοόλ στο αίμα, αυτό δεν σημαίνει ότι επιταχύνει την απομάκρυνσή του από τον οργανισμό μας.